[ad_1]
Alkolün vücut üstünde birçok negatif tesiri vardır ve birçok şahıs bunun bilincinde değildir. Peki, kullanmayı bıraktığınızda vücutta hakkaten ne olur?
Alkolün vücut üstünde birçok negatif tesiri vardır. Alkol kullanımı sağlığınız için kötüdür. Alkol hem fizyolojik hem de zihinsel sağlığı etkisinde bırakır. Alkol tüketimi uzun solukta kanser, bunama, kalp hastalıkları ve nüzul riskini artırır. Alkolün hafızayı bozduğuna ve doğurganlığı azalttığına dair birçok kanıt da vardır.
Bazı eski çalışmalarda ufak miktarlarda kırmızı şarabın kalp sağlığı için iyi olabileceği söylense de yeni emekler, alkolün güvenilir bir dozu olmadığını ve tüm miktarlarda alkolün vücut için zararı olan bulunduğunu gösteriyor.
İyi haber şu ki, alkolün bazı zararı olan tesirleri tamamen tersine çevrilebilir ve alkol tüketimini azaltmak yada durdurmak sağlığa yararlar sağlar. Alkolü bırakmanın tesiri çoğu zaman yedi gün içinde görülür. Sağlığınız için endişeleniyorsanız, şimdi alkolü tamamen bırakmak için mükemmel bir süre.
Alkol vücudumda ne kadar kalır?
Alkol içtiğinizde beyniniz, karaciğeriniz, böbrekleriniz ve akciğerleriniz de dahil olmak suretiyle vücudunuzun tüm kısımları etkilenir. Alkol cinsiyetinize, bedeninize, yaşınıza ve tüketim sıklığınıza bağlı olarak vücudunuzda daha uzun yada daha kısa süre kalır.
Vücudunuzdaki alkol karaciğer tarafınca parçalanır ve karaciğer onu hususi bir enzim kullanarak metabolize eder. 10 gram alkolün vücudunuzu terk etmesi ortalama 1 saat sürer. 8 bardak düzgüsel bira içtiyseniz ve gece yarısı içmeyi bıraktıysanız, alkol ertesi gün saat 16:00’ya kadar vücudunuzda etken olarak kalacaktır.
Alkol tamamen kana geçer. Emilim esas olarak yüzde 20 ince bağırsakta ve yüzde 80 midede gerçekleşir. Gıdalardan değişik olarak alkol moleküllerinin kan dolaşımına girmeden ilkin dönüşüm geçirmesi gerekmez. Alkol, bilhassa aç karnına alındığında kana hızla geçer. Tüketicinin aç karnına olması durumunda kandaki alkol seviyesi 30 dakika sonrasında maksimum seviyeye ulaşır. Midede yiyecek var ise, emilim birazcık daha uzun sürebilir ve kandaki alkol seviyesi 45 dakika ila 1 saat sonrasına kadar maksimum seviyeye ulaşmaz.
Alkolün kanda kalması, onun kalpten beyne kadar tüm vücutta dolaşması anlamına gelir. Alkol ister yiyecek esnasında ister yemekten sonrasında tüketilsin, alındıktan 10 dakika sonrasında beyne ulaşır. Bundan dolayı vücuda zarar vermesi için emilimin bitmesini beklemez.
Alkolün yüzde 95’i karaciğerde ayrıştırılır ve buradan atılır. Geri kalanı öteki organlar, bilhassa böbrekler ve cilt tarafınca atılır. Alkolün ayrıştırılması ve vücuttan atılımı, ardışık bir dönüşüm süreciyle mümkün olur. Alkol ilkin toksisitesi ile malum bir madde olan asetaldehite dönüştürülür. Asetaldehit asetik aside dönüştürülür ve bu da suya ve arkasından karbondioksite metabolize olur.
Bu süreç hiçbir şekilde hızlandırılamaz. Bundan dolayı, süratli bir halde alkolü vücuttan atmak için tavsiye edilen yöntemler hiçbir tesir oluşturmaz. Kandaki alkol seviyesini düşürmek için malum yaygın yollar olan kahve, aspirin yada birkaç bardak su içmek de işe yaramaz.
Atılım süreci hızlandırılamaz. Karaciğerin bir litre kan başına 0.15 ila 0.25 gram alkolü ortadan kaldırması averaj bir saat sürer. Bu averaj, bilhassa karaciğerin sağlığına ve işleyişine bağlıdır. Karaciğeri batkı eden bazı kişilerde ise atılım hızı saatte litre başına 0.10 grama kadar düşmektedir.
Standart içkiler kandaki alkol seviyesini litre başına 0,20 ila 0,25 gram yükselttiğinden, bir bardak alkolün vücuttan atılmasının averaj bir saat sürdüğü varsayılır. Buradaki tüm sual, bir saatlik sürenin hangi andan itibaren işlemeye başlayacağını belirleyebilmektir.
Alkolü bırakmanın 8 faydası
Alkol tüketiminizi tamamen bırakırsanız, kısa ve uzun vadeli birçok yarar görebilirsiniz.
1 hafta sonrasında:
Uyku düzelir
Yaygın bir yanlış informasyon alkolün uykuyu iyileştirdiğidir. Alkol uykuya dalmanıza destek olabilir, sadece sıhhatli kalmak için lüzumlu olan REM uykunuz daha azca onarıcı olur. Alkolsüz 1 haftadan sonrasında REM uyku döngüsü normale döner. Daha dinlenmiş hisseder ve ruh halinizde ve bilişsel işlevinizde bir gelişme bulunduğunu fark edersiniz.
Cilt sağlığı iyileşir
Vücut alkolü metabolize ettiğinde, vücuttan atılmak suretiyle toksik bir ürüne parçalanan asetaldehit adında olan bir yan ürün salgılar. Asetaldehit dokular için toksiktir. Dehidrasyona niçin olur ve ufak kan damarlarının patlamasıyla cilt dokusuna zarar verir. Alkol tüketimini bırakarak cilt sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Araştırmalara gore, artan alkol tüketimi egzama ve gül hastalığı riskini artırır.
1 ay sonrasında:
Kilo alımı durur
Alkol kalori açısından yüksektir ve hiçbir gıda maddesi sağlamaz. Tek bir kadeh şarap 133 kalori içerirken, bir bardak bira 239 kalori ihtiva eder. Bu boş kaloriler, bilhassa bel çevresinde biriken yağ depolarına dönüştürülür. Alkol tüketimini bıraktıktan 1 ay sonrasında vücudunuz fazla yağları kaybetmeye adım atar.
Karaciğedeki hasar iyileşmeye adım atar
Alkolün tesirleri, yağlı karaciğer hastalığı adında olan karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Karaciğerin ana işlevlerinden biri vücuttaki toksinlerin atılımını sağlamaktır. Karaciğer alkolü parçalamak için daha oldukca çalışmak zorunda kalır. Yağlı bir karaciğere haiz olmak, karaciğerin dirimsel işlevleri yerine getirme kabiliyetini azaltabilir ve bu yüzden genel sağlığı büyük seviyede bozabilir.
Bir tek 2 haftalık alkolsüz bir yaşamdan sonrasında karaciğeriniz yenilenmeye adım atar ve alkol alımını bıraktıktan 4-8 hafta sonrasında karaciğeriniz kendini tamamen onarma modeuna girer.
Ruh sağlığı iyileşir
Alkol başlangıçta özgüveninizi artırabilir ve endişelerinizi azaltabilirken, uzun solukta sizi depresyon ve anksiyete şeklinde çeşitli ruh sağlığı bozukluklarına karşı daha savunmasız hale getirir yada aslına bakarsan bu tür sorunlarınız var ise daha da kötüleştirir. Alkol, düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı etkileyerek beyninizdeki kimyasal dengeyi bozar.
Alkol alımını bıraktıktan 4 hafta sonrasında ruh haliniz düzelmeye adım atar ve günlük olarak daha iyiye gittiğini fark edersiniz.
1 yıl sonrasında:
Gerilim seviyeleri dengelenir
Aşırı ve tertipli alkol tüketimi tansiyonunu yükseltir. Yüksek gerilim, kalp kasına baskı uyguladığı için kalp ve damar hastalıkları riskini büyük seviyede artırır. Araştırmalara gore, hafifçe ila orta derecede alkol tüketimi bile tansiyonu ve dolayısıyla kalp krizi ve nüzul riskini artırır. Alkolü bıraktıktan bir yıl sonrasında gerilim seviyeleri dengelenir ve nüzul ve kalp krizi riski büyük seviyede düşer.
Bellek gelişir
Alkol, beynin informasyon depolayan ve bellek oluşturan kısmı olan hipokampusun muntazam çalışmasını etkisinde bırakır. Aşırı alkol tüketimi ek olarak beyin hasarına niçin olur ve bunama riskini artırır.
Sadece araştırmalar, alkol alımını bıraktığınızda uzun soluklu alımın niçin olduğu beyin hasarının bir kısmının tersine çevrilebileceğini gösteriyor.
Vücut yenilenir
Alkolü bırakmak daha kaliteli bir uykuya haiz olmanıza destek sunar, daha iyi uyuyarak daha azca bitkin hissedersiniz. Alkole bağlı uykusuzluk ortadan kalkar ve vücut daha iyi duruma gelir. Ne kadar kaliteli uyursanız, gövde ve zihin olarak o denli iyi hissedersiniz.
Alkol çeşitli toksinler içeren zararı olan bir madde olduğundan tüketimi vücudu değiştirir ve bu ilk etapta cilde yansır. Ortalama gri bir ten rengi verir ve koyu halkaları ortaya çıkarır ve hatta kişinin yüzünü şişirecek kadar ileri gider. Alkolü bıraktıktan sonrasında cilt naturel rengini geri kazanır, kırışıklıklar kaybolur ve yüz tekrardan parlar.
Alkolü bırakmak karaciğerin yenilenmesini de sağlar. Karaciğer alkolden en oldukca etkilenen organdır bu sebeple alkolün varlığında kendini naturel ve düzgüsel bir halde yenilemekte güçlük çeker. Alkol uzun solukta karaciğeri yavaşlatır ve daha da kötüsü ona tamamen zarar verir. Bundan dolayı karaciğer nakli gerektirebilir.
Alkol bırakıldığında kandaki glikoz seviyesi düşer, bu vücut için oldukça olumludur. Ek olarak alkolsüz bir yaşam seçimi daha iyi kolesterol seviyelerini de sağlar. Kolesterol kanda oldukca fazla olduğunda, damarların iç duvarlarında bir yağ birikimi oluşturabilir. Zaman içinde kalbe, beyne ve vücudun öteki dirimsel bölümlerine kan sağlayanlar da dahil olmak suretiyle damarlara zarar verir ve tıkayabilecek plaklar oluşturabilir.
Alkolü bıraktıktan sonrasında tüm vücut daha iyi nemlenid.r Şu sebeple alkol, vücudun tüm organlarını aşırı derecede kurutur. Bağışıklık sistemi de daha kuvvetli hale gelir bu sebeple artık alkol alımına bağlı bir hücum almaz.
[ad_2]
Kaynak: webhane.com