[ad_1]
Günlük dünyadaki stresin artmasıyla beraber birçok insan genel olarak baş ağrısından yakınma ediyor. Bu tür baş ağrılarına karşı evde kolayca hazırlayabileceğiniz biberiye şurubunu deneyebilirsiniz.
Birçok baş ağrısı türü vardır ve sebepleri değişebilir. Bir çok baş ağrısı yalnız kısa bir süre sürer. Baş ağrısı yaygın bir sıhhat sorunudur ve bir çok insan bazen bu durumu yaşar.
Kimi zaman şiddetli ve güçten düşürücü olabilseler de bir çok baş ağrısı ağrı kesicilerle tedavi edilebilir ve birkaç saat içinde geçer. Sadece tekrarlayan belirli baş ağrıları, daha ciddi bir sıhhat problemininin işareti olabilir.
150’den fazla değişik baş ağrısı tipi vardır ve genel olarak primer (birincil) ve sekonder (ikincil) olarak tanımlanır.
Birincil baş ağrıları
Birincil baş ağrıları, başka bir durumun niçin olmadığı, tek başına meydana gelen ağrılardır. Bu kategoride migrenler, gerilim baş ağrıları, küme baş ağrıları, stres baş ağrıları ve hipnik baş ağrıları yer alır.
Migren durumunda, baş ağrısına çoğu zaman görme bozuklukları birlikte rol alır. Migren hastaları tipik olarak başının yalnız bir tarafında keskin, zonklayıcı bir ağrı hisseder ve ışığa, seslere ve kokulara karşı artan duyarlılık, mide bulantısı ve kusma yaşayabilir.
Migrenler çoğu zaman tekrarlar ve her migren hücumu 3 güne kadar sürer. Birçok vakada yaşam boyu devam eden bir durumdur. Migren, hanımlarda erkeklere gore 3 kat daha yaygındır. Migrenin sebepleri içinde stres, hormonal değişimler, öğün atlama, susuzluk, parlak ışıklar ve yüksek sesler bulunur. Cinsiyete ek olarak, migren kalıtsal olabileceğinden genetik yatkınlık da büyük bir risk faktörüdür. Migreni olan hastaların yarısından çoğunda ailesinde de migren vardır.
Başın her iki tarafında hissedilen gerilim baş ağrıları da birincil baş ağrıları kategorisindedir. Yüz, baş, boyun ve omuzlarda duyarlılık, gözlerin arkasında tazyik hissi ve ışığa ve sese karşı duyarlılık durumu yaşanabilir. Bu tip baş ağrısı en yaygın olanıdır. Kişinin omuz, boyun, kafa derisi ve çene kaslarında yapmış olduğu gerginlik sebebiyle oluşurlar. Çoğu zaman stres, depresyon yada anksiyete ile ilişkilidir.
Küme baş ağrıları da birincil tiptedir. Bu tip baş ağrıları gözlerin arkasında ağrı ile yanma hissine niçin olabilir. Çoğu zaman şiddetli ve tekrarlayıcıdırlar ve erkeklerde hanımefendilere gore 6 kat daha çok gelişirler. Sulu gözler, şişmiş göz kapakları ve ışığa ve sese duyarlılık burada da mevcuttur.
Öteki bir tür ise yoğun fizyolojik efordan meydana gelen ve koşma, zıplama, ağırlık kaldırma, cinsel ilişki, öksürük nöbetleri yada hapşırma ile tetiklenebilen egzersiz baş ağrısıdır. Bu baş ağrıları çoğu zaman kısa sürelidir, sadece kimi zaman 2 güne kadar sürebilir. Baş süresince hissedilebilen zonklayıcı bir ağrı olarak ortaya çıkarlar ve ailesinde migren öyküsü olan kişilerde daha sık görülürler.
Ek olarak çoğu zaman 50 yaşlarında ortaya çıkan, sadece daha erken de başlayabilen ender bir durum olan hipnik baş ağrısı da birincil kategoride yer alır. Çoğu zaman geceleri hastayı uyandırır. Çoğu zaman başın her iki tarafında hissedilen, hafifçe ila orta şiddette zonklayıcı bir ağrıdan oluşur.
İkincil baş ağrıları
İkincil baş ağrıları, kafa travması yada kafein şeklinde uyarıcı bir maddenin ani olarak bırakılması sonucu ortaya çıkarlar. Ek olarak, aşırı ilaç kullanımı sebebiyle de ortaya çıkabilirler. Çoğu zaman bir enfeksiyon yada alerji sebebiyle oluşan sinüzitin niçin olduğu ağrı da bu kategoridedir.
Emareler içinde gözler, yanaklar ve alın çevresinde donuk, zonklayıcı bir ağrı bulunur. Baş ağrısı hareketle kötüleşebilir ve kimi zaman dişlere ve çeneye yayılabilir.
Aşırı kafein tüketiminden meydana gelen baş ağrıları da görülebilir. Günde ortalama 4 fincan kahve içmek bu rahatsızlığa niçin olabilir. Emareleri içinde bitkinlik, konsantrasyon güçlüğü, huysuzluk, sinirlilik ve mide bulantısı bulunur.
Baş ve uzunluğunda ufak darbeler ve şoklar da ikincil baş ağrılarına niçin olabilir.
Ek olarak tane döneminde görülen baş ağrıları da bu kategoridedir. Bu durum hormon seviyelerindeki değişimlerle ilgilidir. Hanımlarda migren çoğu zaman östrojen seviyelerindeki naturel değişikliklerden meydana gelen dönemlerle ilişkilidir. Menstrüel migren olarak adlandırılan bu durum, tane döneminden birkaç gün ilkin yada tane esnasında gelişir.
Alkol alımına bağlı baş ağrıları da bu kategoridedir. Fazlaca fazla alkol tüketmekten oluşur. Çoğu zaman başın her iki tarafında hissedilen ve hareketle daha da kötüleşen migrene benzer. Bu tür baş ağrısı olan şahıs ek olarak mide bulantısı ve ışığa duyarlılık yaşayabilir.
Baş ağrısını naturel olarak azaltmanın yolları
Dünya genelinde yetişkinlerde baş ağrısı görülme oranının ortalama yüzde 50 olduğu, 18 ila 65 yaş arasındaki yetişkinlerin yarısının baş ağrısından şikayetçi olduğu tahmin ediliyor.
Baş ağrılarını azaltmak için ufak yaşam seçimi değişikliklerini deneyebilirsiniz:
– Su için.
– Magnezyum alın.
– Alkol tüketmeyin.
– Yeterince uyuyun.
– Kürlenmiş peynirler, çikolata, sosis, konserve, tütsülenmiş yada marine edilmiş balık, ıspanak ve ceviz ve yer fıstığı şeklinde bazı kuruyemişler şeklinde histamin açısından varlıklı gıdalardan kaçının.
– Soğuk kompres kullanın.
– Baş ağrısını tetikleyen yiyecekleri saptamak ve rejimden çıkarmak için son 24 saat içinde ne yiyip ne içtiğinizi yazın.
– Kuvvetli kokulardan kaçının.
– Bazı bitkiler baş ağrısını hafifletmek için yararlı tıbbi özellikler içerdiğinden bitkisel ilaçları deneyin.
Baş ağrısına karşı ev yapımı biberiye şurubu
Baş ağrılarının pek fazlaca değişik sebebi olabileceğinden, hepimiz için işe yarayacağı kati değildir, sadece biberiye, zencefil ve bal birçok insanı rahatlatır. Biberiye ve zencefilin iyileştirici güçlerini elde etmek için bir karışım ve ondan sonra bal ve limonla karışmasını sağlayarak şurup yapın.
Biberiye şurubunun tesirleri
Biberiye damarları genişletir ve dolaşımı iyileştirir. Ek olarak, düşük gerilim ve zayıf dolaşımın niçin olduğu baş ağrılarını hızla iyileştirir. Baş ağrısı için aromaterapide de kullanılan biberiye yağının tesiri daha yoğundur. Bununla beraber, bu uçucu yağ yalnız topikal olarak kullanılır.
Öte taraftan zencefil, kan dolaşımını iyileştirir ve metabolizmayı uyarır, böylece baş ağrısına yol açan toksinler vücuttan daha süratli atılır.
Balın irin önleyici, antibakteriyel ve spazm karşıtı özellikleri vardır ve soğuk algınlığı ile ilişkili baş ağrılarının kontrolüne destek sağlar. Son olarak limon, C vitamini ihtiva eder, ağrıya duyarlılığı azaltır.
Malzemeler
– 3-4 dal taze biberiye
– Ortalama 4 santimetre uzunluğunda, bir başparmak genişliğinde 1 parça zencefil
– 100 ml su
– Bir limonun suyu
– 250 gr bal
Tanım
– Biberiye iğnelerini dallardan çıkarın ve bir bıçakla doğrayın.
– Zencefili soyun ve fazlaca ince dilimler halinde kati yada rendeleyin.
– Biberiye, zencefil ve suyu ufak bir tencereye yada çaydanlığa koyun, kaynatın ve 10 dakika beklemeye alın.
– İnce bir süzgeçten geçirin ve soğumasını bekleyin.
– Soğuduktan sonrasında bal ve limon suyunu ilave edin ve pürüzsüz bir şurup elde edilene kadar çalkalayın.
– Kavanozu sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. Bu şurup, yüksek şeker içinde ne olduğu sebebiyle birkaç hafta süresince bozulmadan kalır.
– Baş ağrısına karşı üç yada dört yiyecek kaşığı şurubu bir bardak soğuk suda yada sıcak suda seyrelterek için.
– Biberiye şurubunu saf olarak da tüketebilirsiniz. Baş ağrıları çoğu zaman düşük sıvı alımı ile ilişkili olduğundan, şurubu sıcak çay yada biberiye çayı şeklinde ürünlerle tüketmek en iyisidir.
[ad_2]
Kaynak: webhane.com