[ad_1]
Gömü ve Maliye Bakanı Nebati, Adana’da katılmış olduğu programda hanımefendilerin iş gücüne katılımını değerlendirip, Türk lirasını değerlendirme yolunda atılan adımları dile getirdi.
Gömü ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Adana’da Halkbank Üreten Hanımefendiler Buluşması programında konuştu.
“Odak noktaya eğitimi alıyoruz”
Nebati, burada yapmış olduğu konuşmada, hanımefendilerin iş gücüne katılımını arttırma hedefi çerçevesinde odak noktaya eğitimi aldıklarını aktardı.
“1.000 marka kooperatifi 1 milyar doları aşan ihracat yapabilen bir konuma getireceğiz”
Bakan Nebati, Adana’da katılmış olduğu programda “Temsil kapasitesi yüksek, üretim ve pazarlama ağları güçlü hanım kooperatiflerine ihtiyacımız var. Türkiye’de toplam 1.030 tane hanım kooperatifi var. Etken olarak 809 hanım kooperatifi etkinlik gösteriyor. Tüm bu kooperatifler çok önemli bir ekosistemi ve bununla beraber oldukça ciddi bir potansiyeli oluşturuyor. Biz, ülkemizin yarınları için üreten, ihracat icra eden, istihdamı artıran, ülkemiz için taş üzerine taş koyan her kim var ise onun yanında olmaya ve ihtiyaç duyulan tüm desteği vermeye devam edeceğiz. Hanım Kooperatiflerimiz için belirlediğimiz bu yol, ilk olarak 2022’de 81 ilden 81 marka kooperatifimizi istediğimiz seviyeye çıkartacaktır. Hemen sonra, bu heyecanı ülkemizdeki 973 ilçemizin her birine taşıyarak 2023 senesinde 1.000 marka kooperatifimizi 1 milyar doları aşan ihracat yapabilen bir konuma getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Nureddin Nebati: Bin marka kooperatifiyle 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var ViDEO
“Bütçede oluşan maliyet sınırı olan kaldı”
Türkiye Iktisat Modeli’nin başarıya ulaşmış bir halde uygulandığını kaydeden Gömü ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Önümüzdeki yeni dönemde, küresel fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak amacıyla kurguladığımız Türkiye Iktisat Modelimiz’i başarıya ulaşmış bir halde uygulamaya devam ediyoruz. Modelimizin odağında ihracatı, üretimi, istihdamı ve yatırımları artırırken, cari dengeyi kalıcı olarak tesis etmek içeriyor. Bu sayede makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek küresel kıymet zincirlerinde yükselmeyi hedefliyoruz. Uygulamaya aldığımız Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM) ile YUVAM Hesabı benzer biçimde destekleyici alternatif enstrümanlarla finansal istikrarı sağlamlaştırdık. 2021 Aralık ayında devreye aldığımız Kur Korumalı Mevduat Uygulaması yardımıyla Döviz Tevdiat Hesaplarının toplam mevduat içindeki oranı 10 puanın üstünde azalmış mevduatın vadesi ise iki katına çıkmıştır. KKM ek olarak döviz kuru istikrarına da katkı sağlanmıştır. Bununla birlikte, kamuoyundaki bazı spekülatif tartışmaların aksine bütçeye oluşturduğu maliyet de sınırı olan kalmıştır.” şeklinde konuştu.
“Bütçeden 21,1 milyar lira ödeme yapılmış oldu”
Bütçeden ödenen tutarları da aktaran Bakan Nureddin Nebati, “Nitekim bütçeden mart ayında 11,7 milyar lira, nisan ayında 4,6 milyar lira ve Mayıs ayında 4,8 milyar lira olmak suretiyle toplam 21,1 milyar lira tutarında ödeme gerçekleşmiştir. Ek olarak, KKM uygulamasının bütçeye ihtimaller içinde maliyeti bakanlığımız tarafınca değişik senaryolar dahilinde yakinen takip edilmektedir. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş bazı rakamlar gerçeği yansıtmıyorlar. Türkiye iktisat modeli ile ek olarak üretimin arttırılmasına yönelik adımlar almaktayız. Bu kapsamda ihracatçı şirketlerimizle endüstri şirketlerimiz için kurumlar vergisini 1 puan indirerek internasyonal rekabetçilik düzeyini artırıyoruz. Kredilerdeki selektif yaklaşımımızla yatırımları desteklemeye yönelik kredileri önceliklendiriyoruz. Bu çerçevede 60 milyar lira tutarında Gömü destekli KGF paketlerini uygulamaya aldık. Benzer şekilde ihracatçılara ve gezim sektöründe etkinlik gösteren girişimcilere uzun vadeli finansman sağlamak suretiyle 150 milyar liralık bir imkanı da hayata geçirdik. Bu adımlara ilave olarak, tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan BSMV oranını yüzde 10’a çıkartarak kredilerin üretime yönlendirilmesini sağlıyoruz. Bu adımın, hem de enflasyonla savaşım sürecine de katkı sunacağını düşünüyoruz.” dedi.
“GES’te gelirin artma potansiyeli yüksek”
Vatandaşların desteklemeye devam edeceğini söyleyen Gömü ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Önümüzdeki dönemde de mali disiplinden vazgeçmeden makroekonomik ve finansal istikrarı gözeterek vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Tasarruflarını ulusal paramız olan Türk lirasında değerlendirmek isteyen yurttaşlarımıza yeni bazı enstrümanlar da hazırladık. Bu kapsamda, tasarladığımız Gelire Endeksli Senetleri (GES) bireysel yatırımcılarımıza sunuyoruz. Buna yönelik talepleri 15 Haziran’dan itibaren almaya başladık ve gelecek hafta 22 Haziran geçmişine kadar talep toplama süreci devam edecek. GES’lerin getirisi senelik minimum yüzde 23,04 olacak ve kupon getirileri yurttaşlarımıza 3 ayda bir ödenecek. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden bütçeye aktarılan kazanç paylarına gore bu getiri miktarının artma potansiyeli de söz mevzusudur. Bir taraftan da devletimizde ana para piyasalarının gelişimi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. SPK geçen hafta almış olduğu kararla halka arzlarda yurt dışından fon teminini özendirmek, şirketlerin yurt haricinde ana para piyasası aracı ihracı kanalıyla fon temin etmelerini teşvik etmek amacıyla ilgili ihraçlarda, eğitim edilen ücretlerde indirime gidildi. Ek olarak, Borsa İstanbul nezdinde ’Emtia Pazarı’ da kurulmuş olup, altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara ivedilikle başlandı.” ifadelerini kullandı.
“Esen her rüzgarda savrulmayız”
Türkiye’nin basiretli, ferasetli ve azimli insanların ülkesi bulunduğunu aktaran Nureddin Nebati, hemen sonra şu ifadeleri kullandı:
“Bu ülke hiçbir güçlük karşısında asla pes etmeyen insanların ülkesidir. Bugün tüm dünyada yaşanmış olan bir dönüşüm süreci söz mevzusu. Küreselleşme karşısında bölgeselleşme eğilimlerinin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bununla birlikte Cumhurbaşkanımızın kuvvetli liderliğiyle üretim ekonomisi olma yolunda kesin adımlar atan; yeni dönemde oluşan tüm fırsatları değerlendirmek isteyen bir Türkiye’miz var. Elbet hiçbir değişiklik ve dönüşüm süreci kolay olmaz. Bunu en iyi anlayacak kişilerin hanımlarımız bulunduğunu düşünüyorum. Bir anlamda ülkemizin doğum sancıları diyebileceğimiz bu değişiklik süreci, ülkemiz ve insanımız için daha müreffeh, daha güzel yarınlara gebedir. Türkiye, mevcut potansiyelini, kararlılıkla uyguladığımız politikalar yardımıyla gün be gün hayata geçirerek küresel sahnedeki etkinliğini artırma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Biz, tüm mücadelelerimizi evlatlarımıza daha müreffeh bir ülke bırakabilmek, Türkiye’mizi küresel arenada hak etmiş olduğu yere getirebilmek için veriyoruz. Elbet bu süreçte bizlere çelme takmak isteyen, önümüze duvar örmek isteyen, inancımızı sorgulatarak bizi bu yoldan çevirmek isteyenler olacaktır. Sadece unutmayalım ki biz, geçen yüz senenin başlangıcında, Ulusal Savaşım sürecinde, hanımıyla, erkeğiyle, genci, yaşlısıyla topyekun seferber olmayı bilmiş vatanını hep beraber savunarak zafere ulaşmış bir milletin torunlarıyız. O şekilde, esen her rüzgarla savrulacak kuru bir yaprak kesinlikle değiliz. Şimdi, bu küresel dönüşüm sürecinde de benzer bir anlayışla hanımıyla, erkeğiyle, sanayicisi, çiftçisi, esnafı, ücretli çalışanıyla el ele verdiğimizde Türkiye’nin aşamayacağı hiçbir güçlük asla söz mevzusu değildir.”
[ad_2]
Kaynak: webhane.com