[ad_1]
Mersin’in Tarsus ilçesinde hasadına devam edilen karpuzda 200 bin ton, kavunda 50 bin ton toplam ürün beklendiği açıklandı. Bu rekoltenin yurt içindeki tutarları ucuzlatması planlanıyor.
Karpuzları pazar, manav ve marketlerde bir tüm olarak satın almaya alışmışken, fiyatındaki fahiş artıştan dolayı dilim dilip satılırken görmeye başlamıştık. Fakat karpuzun, kavunun diyarı Tarsus‘tan hasat haberleri ulaşınca fiyatların düşeceği beklentisi de hayata merhaba dedi.
Mevsimlik işçiler sıcağa karşın harıl harıl çalışıyor
Havalar ısındı. Mersin’de ısı güneyde kalmış olduğu için oldukca daha kavurucu seyrediyor. Mühim bir ziraat merkezi olan Mersin’in Tarsus ilçesinde mevsimlik işçiler, aşırı sıcaklığa karşın kavun ve karpuz toplama mesaisine devam ediyor.
AA’nın haberine gore mevsimlik ziraat işçileri, Çukurova’nın sıcağında karpuz ve kavunları büyük bir emekle biriktirerek kamyonlara yüklüyor.
Kavun ve karpuz rekoltesinden beklenti büyük
Türkiye’nin mühim tarımsal üretim merkezlerinden Mersin’in Tarsus ilçesinde hasadına devam edilen karpuzda 200 bin ton, kavunda 50 bin ton toplam ürün planlanıyor.
Tarsus ‘tan kavun ve karpuz geliyor
Tarsus’ta yetişen karpuzun tadı başka
Tadı, aroması ve kokusuyla malum Tarsus karpuzu ve kavunu ilçede bu yıl 27 bin dönümlük alanda yetiştirildi. Hasatta çalışan mevsimlik ziraat işçileri, Çukurova’nın sıcağına aldırış etmeden büyük bir emekle topladıkları ürünleri kamyonlara yüklüyor.
“Meyve deposu”
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, ilçenin, “meyve deposu” olarak anıldığını söylemiş oldu. İlçede oldukca sayıda ürün yetiştiğini ve bunların üreticilere mühim kazanç sağladığını ifade eden Avcı, karpuz ve kavunda verimin çiftçileri mutlu ettiğini dile getirdi.
“Hasara karşın durum iyi“
Avcı, hasada ortalama 10 gün gecikmeli başladıklarını belirterek, şöyleki konuştu:
“Çiftçilerimiz bu yıl don sebebiyle fideleri yine söküp, dikmek mecburiyetinde bırakıldı. Buna karşın hasat devam ediyor. Şu an fiyatlar iyi durumda. Sezona son hızla devam ediyoruz. Geçen yıl karpuzda 40 bin dönüm ekili alanımız vardı, bu yıl 20 bin dönüme düştü. Kavunda da aynı şekilde 15 bin dönüm alan ekliydi, bu yıl o da 7 bin dönüm civarlarına düştü. Hakkaten talep fazla. Çiftçimiz fiyattan memnun. Bu yıl karpuzda 200 bin ton, kavunda da 50 bin ton üretim bekliyoruz.”
“Bu yıl için umutluyuz”
Avcı, ilçede yetişen karpuz ve kavunun iç piyasada yoğun talep gördüğünü, bazı Avrupa ülkelerine de ürünleri ihraç ettiklerini söyleyerek, “Arzı sağlayacağız, talebi de karşılamaya çalışacağız. Bu yıl için umutluyuz. Doğrusu çiftçimiz para kazanıyor. Gelecek yıllarda birazcık daha artarak devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.
“Bu yıl güzel, verimli, bolca kazançlı”
Üretici Mustafa Ergül de 30 dönüm arazisinde kavun ürettiğini belirterek, “Bu yıl güzel, verimli, bolca kazançlı. Ürünlerimizi Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz. Bu sürem güzel şeyler bekliyoruz. Soğuk sebebiyle zor yetiştirdik fakat güzel ve verimli oldu.” ifadelerini kullandı.
“Don sebebi ile fideleri değiştirdik“
Karpuz üreticisi Yahya Aslan da kışın yaşanmış olan don sebebiyle arazilerdeki fideleri değiştirdiklerini ve sezona güçlük içinde hazırlandıklarını söylemiş oldu. Karpuzların tarlalardan zahmetle toplandığına değinen Aslan, “Tarsus karpuzunun özelliği erkenci olması ve iyi bir aromaya haiz.” diye konuştu.
[ad_2]
Kaynak: webhane.com