[ad_1]
Türk mobilya sektörü koronavirüs salgını esnasında bile üretime ve ihracata devam etti. Bu ivme ile gelinen noktada 7,5 milyar dolarlık dış satıma ulaştı.
Türkiye koronavirüs salgını esnasında imalata ara vermedi. Kendi çözüm yollarını arayarak üretimi sürdüren sektörlerden birisi de mobilya oldu.
Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya ve ağaç işleri sektörünün bu yılki performansına ilişkin değerlendirmede bulunmuş oldu.
Mobilya sektörü el işçiliği ve markalaşma politikası ile aşama kaydediyor
Dünya mobilya sektöründe İtalya’nın tasarımlar, İsveç’in ergonomik ve ergonomik ürünler, Çin’in ucuz iş gücüne dayalı rekabetiyle ön plana çıktığını ifade eden Taklacı, Türk mobilya sektörünün ise tasarım, el işçiliği ve markalaşmaya dayalı bir siyaset benimsediğini söylemiş oldu.
Sektörün yerlilik oranı yüzde 95
Mobilya ve ağaç işlerinin, Türkiye’nin yerlilik oranı en yüksek (yüzde 95) sektörlerinden biri bulunduğunu vurgulayan Taklacı, şöyleki konuştu:
“Pandemi döneminde bile ihracatla gelişme kaydeden Türk mobilya sektörü, yurt içinde ve haricinde pazarlara ürün sunumuyla son dönemde oldukça öne çıktı.
7,5 milyar dolarlık dış satım
2023’te 10 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklanan mobilya sektörü, bu senenin 11’inci ayı itibarıyla yan ürünlerle beraber 7,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu. Yalnız mobilya ve oturma gruplarında 3,5 milyar dolarlık ihracat yapılmış oldu.”
“Dünya mobilya ihracatının yüzde 3’ü Türkiye’den”
AA’nın haberine gore, mobilya ihracatının dünyada 200 milyar dolarlık pazar olduğuna işaret eden Taklacı, söz mevzusu ihracatın yüzde 3’ünü ise Türkiye’nin gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Taklacı, Türkiye’nin pazardan almış olduğu toplam ihracat payını yüzde 10’a çıkarmayı amaçladığını belirten Taklacı, şunları kaydetti:
“Türk mobilya sektörü, geçen yıl ihracatta ilk 10 ülke arasına girdi. Bu yıl sonunda sıralamayı zorlayarak, yakın vadede dünya mobilya sektöründe en oldukça ihracat icra eden ilk 3 ülkeden biri olmayı amaçlıyoruz. En oldukça ihracatımız yüzde 12’lik hisse ile Irak’a yapılırken bunu sırasıyla ABD, Libya, İsrail ve Fransa takip ediyor.”
[ad_2]
Kaynak: webhane.com