[ad_1]
Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı, Twitter hesabından Bakan Mustafa Varank’ın Toplumsal Bilimler Ansiklopedisi tanıtım toplantısında yapmış olduğu konuşmayı paylaştı.
Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı, 700’e yakın bilim insanının katkısı 20 ayrı bilim dalını içeren ve 1.156 maddeyi içeren Toplumsal Bilimler Ansiklopedisi yayınladı.
20 ayrı bilim branşında 1.156 madde yer ediniyor
Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Toplumsal Bilimler Ansiklopedisi’ni tanıtarak, “Ansiklopedide antropolojiden felsefeye, tarihten edebiyata, coğrafyadan hukuka, ilahiyattan sosyolojiye, siyasetten sanata 20 ayrı bilim branşında 1.156 madde yer ediniyor. Emek harcamaları üç yıla yakın devam eden bu kıymetli eserin oluşmasında 700’e yakın bilim insanımız katkılarını sundu, ansiklopedi.tubitak.gov.tr/ adresinden her insanın parasız erişimine açık olacak.” dedi.
En kapsamlı ansiklopedi
Tanıtımı meydana getirilen TÜBİTAK Toplumsal Bilimler Ansiklopedisi’nin, alanında doldurmuş olduğu boşluk ve niteliğiyle fazlaca mühim işlerden biri bulunduğunun altını çizen Varank, alın teri döken her insana teşekkür ederek, kendisinin de katkı sunmakta gönüllü bulunduğunu söylemiş oldu. Katma değerin bir tek endüstri ve teknoloji ürünlerinde değil, fikri ürünlerinde de aranması icap ettiğini kaydeden Varank, “Toplumsal Bilimler Ansiklopedisi, toplumsal ve beşerî bilimler alanının gelişmesine mühim katkılar sağlayacak, toplumsal bilimler alanında bugüne dek yazılmış en kapsamlı ansiklopediden bahsediyoruz.
700 bilim insanının katkısı
Emek harcamaları üç yıla yakın devam eden bu kıymetli eserin oluşmasında 700’e yakın bilim insanımız katkılarını sundu. Bu yaratı bir tek basılı olarak sunulmuyor, ansiklopedi.tubitak.gov.tr adresinden her insanın parasız erişimine açık olacak. Ansiklopedimiz dinamik bir yapıda devamlı güncellenebilecek, kapsamı genişlemeye daha da zenginleşmeye devam edecek.” ifadelerini kullandı.
1 milyar liranın üstünde destek
Varank, her işte, Türkiye’nin bağımsızlığının teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini bilerek, Ulusal Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hareket ettiklerini belirterek, “Internasyonal ve ikili iş birliği faaliyetlerimizde toplumsal ve beşeri bilimler alanında ortak projeler geliştirmeyi önceliklendirdik. Toplumsal ve beşeri bilimlerin tüm alanlarını kapsayacak şekilde, 34 değişik alanda bilimsel faaliyetleri teşvik ediyor, projeleri desteklemeyi sürdürüyoruz. Bu manada, 2000 yılından günümüze ortalama 2 bin 500 projeye 1 milyar liranın üstünde destek sağladık.” dedi.
Araştırmacılara davet
Varank, öteki taraftan geçen yıl süregelen, Türkiye’nin de dahil olduğu “Ufuk Avrupa” programı kapsamında da toplumsal bilimler alanının da desteklenmeye devam edildiğinin altını çizerek, araştırmacılara bu mesajları yakından takip etmeleri çağrısında bulunmuş oldu.
34 değişik alan
Bakan Varank, 34 değişik alandaki destek ve programları olduğuna işaret ederek, “Bir çalışmamıza, bilhassa ayrı bir ayraç açmak isterim. Artık tamamımız biliyoruz ki dönüşümsel ve yenilikçi çözümler gerektiren güçlüklerin üstesinden, tek bir bilimsel disiplin ile gelemeyiz. Bunun en çarpıcı örneğini pandemi sürecinde gördük. İşin bir tek sağlıkla kalmadığı, teknolojiden sosyolojiye, cemiyet psikolojisinden ticarete her alanda dönüşüm yaşadığımız bir süreci beraberce yaşadık.” şeklinde konuştu.
97 projeye destek
Varank, “TÜBİTAK vasıtasıyla ‘Kovid-19 ve Cemiyet: Salgının Toplumsal, Beşeri ve Ekonomik Tesirleri, Problemler ve Çözümler’ başlıklı hususi bir çağrıya çıktık. Kent ve bölge planlamadan iletişime, cemiyet psikolojisinden kitle iletişimine kamu yönetiminden sosyolojiye fazlaca değişik alanlardan bu çağrıya başvuran 97 projeyi destekledik.” ifadelerini kullandı.
2 bilimsel niteliği olan mecmua daha
TÜBİTAK’ın Toplumsal ve Beşeri Bilimler alanındaki katkılarının öneminden bahseden Varank, katılımcılarla mühim bir gelişmeyi de paylaştı. Varank, “Halihazırda TÜBİTAK’ta fen, mühendislik ve sıhhat alanlarında internasyonal alan endekslerinde taranan 11 bilimsel niteliği olan dergimiz mevcut. İnşallah, toplumsal ve beşeri bilimler alanında 2 bilimsel niteliği olan dergimizi kısa sürede yayına alıyoruz. Böylece devletimizde toplumsal ve beşerî bilimlerde çalışan akademisyen ve araştırmacılarımız için mühim bir olanak elde etmiş olacağız.” dedi.
Sema Gözlem etkinlikleri
Sema gözlem etkinliklerine de değinen Varank, “Bu yıl Sema Gözlem etkinliklerimizi 4 ayrı ilde yapacağımızı söylemiştik. Bu doğrultuda ikinci durağımız, 3-5 Temmuz tarihleri içinde Van olacak. Etkinliğe katılmak isteyenler için başvurularımızın 17 Haziran’a kadar devam ettiğini hatırlatmak isterim.” ifadelerini kullandı.
[ad_2]
Kaynak: webhane.com