[ad_1]
Metformin, kanıtlanmış tesirleri ile tip 2 diyabet tedavisinde en yaygın kullanılan antidiyabetik ilaçtır. Sadece B12 vitamini eksikliğine niçin olabilir ve bu eksiklik sinir hasarını tetikleyebilir.
Fransa’da 9 milyonu aşkın şahıs diyabetten etkileniyor. Dünya genelinde ise ortalama 500 milyon insanoğlunun diyabetten etkilendiği tahmin ediliyor. Bu sıhhat problemi 3 faktörün tesiri altında devamlı aşama kaydediyor. Bu faktörler sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam seçimi ve fizyolojik egzersiz eksikliği olarak görülüyor.
Kafi ve dengeli bir rejim, daha çok nebat ve ev yapımı ürünlerin tüketimi ve hareketli kalmak sıhhatli bir yaşamın ilk adımıdır. Sadece, tüm bunlara karşın günlük ilaç tedavisinin koşul olduğu durumlar da vardır.
Türkiye’de milyonlarca şahıs tip 2 diyabet tedavisi görmektedir. Birçok şahıs, beslenme düzenini ve fizyolojik hareketliliğini iyileştirmek için bir programla beraber başta metformin olmak suretiyle ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaç, bir anti-hiperglisemik etkiye haizdir ve hipoglisemiyi önler.
Metformin ve B12 vitamini
Tertipli metformin alımı B12 vitamini eksikliklerine niçin olabilir. Bilimsel emek harcamalar, tertipli metformin alımının vakalarda en ciddi, geri dönüşü olmayan sinir hasarına niçin olabilecek B12 vitamini eksikliklerine niçin olabileceğini göstermektedir.
Metformin, değişik mekanizmalar kanalıyla B12 vitamini emilim bozukluğuna niçin olabilir. Bundan dolayı, bağırsaktan emilimde azalma ve bağırsak bakterilerinin çoğalması, B12 vitamini emilimini engelleyebilir.
Bu kurala fazlaca azca uyulsa bile, metformin ile tedavi edilen tüm hastalarda B12 vitamini seviyesinin tertipli olarak denetim edilmesi gerekmektedir. İlk tedbir elbet ilgili uzmanla konuşmaktır, sadece en kolay yol, aşırı dozda B12 vitamini riski olmadığı bilinmiş olduğu için tertipli olarak B12 vitamini takviyesi almaktır.
Sinir hasarına niçin oluyor
Periferik sinir hasarından meydana gelen diyabetik nöropati, diyabetin en sık görülen kronik komplikasyonlarından biridir. Kandaki yüksek şeker konsantrasyonu olan hiperglisemi, vücutta kimyasal değişikliklere niçin olur ve bu da sonunda sinirlere zarar verir. Bu değişimler, sinirlerde sinyal iletiminde yavaşlamadan sinirde yapısal hasara kadar değişebilir. Bu değişimler hem derideki kasları ve hisleri denetim eden periferik sinirleri hem de iç organların işleyişinde yer edinen otonom sinir sisteminin sinirlerini etkileyebilir.
Periferik sistemdeki sinir hasarı kendini fazlaca çeşitli şekillerde izah edebilir. Emareler uyuşukluk hissinden şiddetli ağrıya kadar değişebilir. Bu hasar ek olarak denge ve koordinasyon yitirilmesine yol açabilir.
Metformin, tip 2 diyabet için en fazlaca reçete edilen ve etkili tedavilerden biridir. Kullanımı B12 vitamini eksikliği ile ilişkili olduğundan sinir hasarı riskini artırır. Sadece günümüzde hemen hemen metformin ile tedavi edilen kişilerde B12 vitamini düzeylerini seyretmek için resmi bir tavsiye bulunmamaktadır.
Uzmanlar, metformin alan hastaların B12 vitamini düzeylerinin daha sık denetim edilmesi gerektiğine iaşret ediyor. Geri dönüşü olmayan sinir hasarını önlemek için eksikliklerin uygun şekilde ele alınması oldukça önemlidir.
[ad_2]
Kaynak: webhane.com