[ad_1]
Bazı meslekler çırak yetişmediği ve teknolojiye yenik düşmüş olduğu için kaybolmaya yüz tuttu. Bu meslekleri tarihe gömmemek için girişimler başlatıldı.
Değişik ilerde değişik programlar yürütülürken, geleneksel sanatların ön plana çıkmış olduğu Bilecik’te de bir program başlatıldı. Buna bakılırsa eğer unutulmaya yüz tutmuş bir meslek icra edilmek istenirse iş yerinin kuruluşundan, ekipman alımına ve hatta reklamına kadar 250 bin lira ödenebilecek.
Bilecik İl Kültür ve Gezim Müdürü Serkan Bircan, Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı ve Kültür ve Gezim Bakanlığı bünyesinde “Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı Ön Başvuruları”nın başladığını deklare etti.
Mevzuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Gezim Müdürü Serkan Bircan, “KOSGEB tarafınca başlatılan program çerçevesinde geleneksel meslekler ve geleneksel el sanatları alanında imalat icra eden minik ve orta ölçekli işletmelere verilecek desteklere, geleneksel el sanatları alanı dahil dallardan Kültür ve Gezim Bakanlığında kayıtlı ‘Sanatçı Tanıtma Kartı Sahibi’ somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının ve aynı dallarda etkinlik yürüten Yaşayan İnsan Hazineleri’nin sahibi olduğu imalata yönelik işletmelerin yanı sıra Tecim Bakanlığı’nın ‘Geleneksel, Kültürel yada Sanatla alakalı Kıymeti Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları Sıralaması’nde yer alıp imalata yönelik etkinlik gösteren işletmeler ön müracaat yapabilecektir.” açıklamasında bulunmuş oldu.
Nakkaşlık, şerbetçilik, at arabacılığı, gramafon tamirciliği desteklenecek
İHA’nın haberine bakılırsa hibeden faydalanabilecek meslekler hakkında da bilgiler veren Bircan, “Takunya yapımı, şimşir tarak yapımı, Çeşm-i bülbül, kök boyacılığı, debbağlık, dantel örme, hallaçlık, bakırcılık, telkari, oltu, lüle, kehribar taşı, çinicilik, bez dokuma, folklorik bebek yapımı, gölge oyunu tiplemeleri yapımı, kazaziye yapımı, nakkaşlık, şerbetçilik, at arabacılığı, gramafon tamirciliği, çorap örücülüğü benzer biçimde somut olmayan kültürel miras meslekleri destek alınması için müracaat yapabilecek meslekler olarak belirlenmiştir. Bu amaçla hizmet veren işletmeler, işletme ve yetiştirme amaçlı destek oranı 150 bin lira, kurum işlemleri desteği için 5 bin lira, makine ve teçhizat gereksinim desteği olarak 50 bin lira, işletmenin tanıtım ve pazarlama hizmetleri için ise 45 bin lira olmak suretiyle toplamda 250 bin liraya varan desteklemeden alabilecek.” ifadelerini kullandı.
[ad_2]
Kaynak: webhane.com