Dünyaca meşhur teknoloji şirketleri için yazılım yazmak birçok kişinin imgesel. Sadece her alanda olduğu şeklinde yazılımda da sıkıntılı ve meşakkatli yollardan geçmek gerekiyor. Mesela Apple’ın birkaç gün içinde başlamış olacak Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC22), bu mevzuda büyük öneme haiz. Zira şirket, Swift Student Challenge ile genç geliştiricilere kod yazma ve sorun çözme becerilerini sergileme imkanı sunuyor.
Vatanımızda Apple’ın Swift Student Challenge yarışmasında mühim başarılara imza atan geliştiricilerden birisi de 17 yaşındaki Mehmet Bertan Tarakçıoğlu. Ikimiz de bu videomuzda Apple için yazılım yazan genç geliştirici Tarakçıoğlu ile bir araya geldik ve kendisiyle keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Mehmet Bertan Tarakçıoğlu ile kodlama serüvenini konuştuk
ShiftDelete.Net YouTube kanalında değişik içeriklerle karşınıza çıkmaya devam ediyoruz. Bu videomuzda Swift Student Challenge‘da ödül alan Mehmet Bertan Tarakçıoğlu ile bir araya geldik. Sözü daha çok uzatmadan ve sizleri videomuzla baş başa bırakalım. İyi seyirler.
Swift Playgrounds 4 uygulamasını indirmek için buraya tıklayın
Mehmet Bertan Tarakçıoğlu, Apple’ın her yıl düzenlemiş olduğu ve iştirakçilerin geliştirdikleri Swift Playground projeleriyle kodlama becerilerini sergilediği Swift Student Challenge‘da ödül aldı. Yarışmada başarıya ulaşmış olan geliştiriciler, WWDC etkinliklerine parasız bir halde katılabiliyorlar. Fakat pandemi sebebiyle son iki yılda kazananların yalnız armağan paketi aldığını da belirtmekte yarar var.
Genç geliştirici, 2020’den bu yana Swift Student Challenge yarışmasında ülkemizi temsil ediyor. İlk olarak online ortamda gerçekleşecek WWDC20 için insanların yaka kartı oluşturmasına olanak elde eden bir mobil uygulama geliştirdi. 2021’de ise DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) semptomlarını yönetme mevzusunda kullanıcılara hususi tavsiyeler veren yararlı bir uygulama tasarladı. Bu uygulama kullanıcılara 15 soruluk bir kişilik testi de uyguluyor.
Tarakçıoğlu, bu yılki yarışmaya Stephen Hawking’den esin alarak katıldı. Meşhur fizikçinin yanağını hareket ettirerek yazı yazma konseptini Blinkboard adlı iPad uygulamasına entegre etti. Bu sayede aynı sorundan müzdarip kullananların göz kırparak yazı yazmalarına olanak sağlamış oldu.

Bunun haricinde genç geliştirici, kodlamaya dördüncü sınıfta TÜBİTAK‘ın okulunda açmış olduğu kitap standından bir yazılım kitabı alarak başladığını söylemiş oldu. Bununla birlikte yedi gün içinde söz mevzusu kitabı bitirdiğini beyan etti.
Kaynak: teknolojipusulasi.com