[ad_1]
Türkiye, her ne kadar ekonomik koşullar fena olsa bile, yüksek teknoloji alanında mühim yatırımlar halletmeye devam ediyor. Bu doğrultuda ASPİLSAN, Avrupa’nın ilk Silindirik Lityum İyon pil tesisini kurdu. Son meydana getirilen açıklamaya gore ise son adıma geçildi ve şu anda üretim faaliyetleri başlamaya hazır.
ASPİLSAN, yeni silindirik Lityum İyon pil tesisini tamamladı
ASPİLSAN, yerlilik oranı en yüksek firmalar içinde bulunuyor. Hisselerinin de yüzde 98’lik bir kısmı Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının elinde bulunuyor. Bu yüzden senelerdir TSK’nın ihtiyacına gore, kara, hava ve denizde kullanılan cihazlara özgü pil ve bataryalar üretiyordu.
Bununla beraber artık yalnızca ülkemiz için değil, tüm dünya için mühim bir konumda bulunmayı hedefliyor. Bu doğrultuda 1.5 milyar TL’lik yatırım ile kurulan Avrupa’nın ilk silindirik Lityum İyon pil tesisi, bununla birlikte dünyanın en büyükleri içinde yer ediniyor.
Burada üretilecek yeni nesil batarya paketleri ve silindirik piller, tüm dünyadaki teknolojik cihazların içinde kullanılmak suretiyle ihraç edilecek. Doğal bu aşamada ASPİLSAN’ın devletimizde tek olmadığını belirtelim.
Önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde elektrikli otomobillerini piyasaya sürecek olan Togg, batarya üretimi mevzusunda Çinli Farasis şirketiyle daha ilkin bir anlaşmaya varmıştı. Bunun sonucunda kurulan Siro’nun ise 15 gigavat saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacağı söylendi.
Hatta Togg’un batarya üretimindeki ortağı olan Çinli Farasis şirketi, 8 dakikalık şarj ile 250 km gidebilen (yüzde 80+ dolum) ve 1.5 milyon km kullanım ömrü sunan yeni nesil bataryalarını Siro’nun Gemlik tesislerinde üretecek.
Bu yüzden önümüzdeki bir kaç yıl içinde ülkemizin pil üretimi mevzusunda Avrupa başta olmak suretiyle tüm dünya için bir merkez haline gelmesi planlanıyor. Yerli gelişmiş çözümler, meydana getirilen ortaklıklar ve de teknoloji transferleri sebebiyle de direkt olarak son teknoloji ürünleri piyasaya sürebilecek.
Doğal ASPİLSAN’ın bu aşamada duruşu birazcık daha değişik. Zira şirket, öz patent ve lisanslar ile üretim meydana getirecek. Doğrusu tamamen yerli bir ürün ortaya çıkaracak. Senelik üretim kapasitesi 220 MWh olan bu yeni tesiste, dakikada 60 hücre üretilecek. Bu da senelik olarak 21 milyon 600 bin tane hücreye karşılık ediyor. Üretilen pillerin kapasitesi 2800 mAh, gerilimi ise 3.65V olacak.
Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin!
[ad_2]
Kaynak: teknolojipusulasi.com