[ad_1]
Katı hâl batarya, lityum iyon yada lityum polimer pillerde bulunan sıvı yada polimer jel elektrolitler yerine katı elektrotlar ve katı elektrolit kullanan bir pil teknolojisidir. Katı hal pillerin; yanıcılık, sınırı olan voltaj, kararsız katı-elektrolit ara faz oluşumu, zayıf döngü performansı benzer biçimde lityum-iyon türevlerinin birçok problemi için potansiyel çözümler sağlayabileceği düşünülüyor.
BMW katı hâl pil yatırımlarını artırıyor
Bilhassa otomobil şirketleri son dönemde katı hal bataryalar mevzusundaki çalışmalarını hızlandırmış durumda. Bu mevzuda emek harcamalar yürüten BMW, son olarak Solid Power şirketi ile ortaklık kurduğunu açıklamıştı. Şimdi ise bu ortaklık daha da genişliyor.
Yeni antak kalma kapsamında otomobil üreticisi, Münih civarlarındaki bulunan Hücre Üretimi Yeterlilik Merkezi’nde (CMCC) tamamen katı hal pillerinin (ASSB) montajı için bir prototip hattı oluşturma lisansı aldı. Prototip hattını kurmadan ilkin BMW, Solid Power’dan lüzumlu eğitimi vermesini isteyerek hücre üretim süreçlerini optimize etmeyi amaçlıyor.
Bavyeralı otomobil üreticisi, gösterilen basın bülteninde ASSB teknolojisine haiz bir prototip aracı 2025’ten ilkin hazır hale getirmeyi planladığını duyurdu. Bu süreçte Solid Power ise yıl içinde kontrol amaçlı hücreler tedarik edecek.
BMW, gelecek yıllarda otomobillerinin temelini oluşturacak olan Neue Klasse platformunu da katı hâl batarylarına uygun şekilde tasarlıyor. Alman üreticinin katı hâl bataryaya haiz ilk modelini ne süre piyasaya süreceğini ise kestirmek oldukça güç. BMW bunun için bir süre daha bekleyecek benzer biçimde görünüyor.
Devrim niteliğindeki pil teknolojisinden ilkin ise BMW’den ilk olarak yuvarlak hücrelere haiz Gen6 bataryalarını göreceğiz. Mevcut Gen5 prizmatik hücrelerle karşılaştırıldığında, yeni Gen6 yüzde 30 daha süratli şarj, yüzde 30 daha çok menzil ve yüzde 20 daha çok enerji yoğunluğu vadediyor.
Katı hâl batarya teknolojisi üstünde çalışan bir öteki marka olan Toyota ise ilk modelini 2025 senesinde tanıtmayı planlıyor. Peki siz katı hâl pil teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
[ad_2]
Kaynak: teknolojipusulasi.com