[ad_1]
Japonya’da meydana getirilen son testlerde veri iletim hızında için yeni bir üstün dereceli kırıldı. Ulusal Informasyon ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’ndeki (NICT) Ağ Araştırma Enstitüsü tarafınca meydana getirilen açıklamaya gore 1,02 petabit hıza ulaşıldı ve bu, evlerdeki en süratli netin neredeyse 100 bin kat üstünde.
1.02 petabit ile web hız rekoru aşıldı
Hızla gelişen teknolojinin ilerlemesiyle beraber veri aktarım hızları da ehemmiyet kazanıyor. Japonya’daki Ulusal Informasyon ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’nde meydana gelen son deneyler, 1,02 petabit hızın yakalandığını ortaya koydu. 1 petabit 1.000.000 gigabyte’a eşit olduğundan bu hız, saniyede 127.500 GB veri gönderilebileceği anlamına geliyor.
NICT araştırmacıları tarafınca hazırlanan makaleye gore, yeni veri aktarım testinde hususi oldukça çekirdekli fiber optik kablolar kullanıldı. Ortalama 52 km mesafede veri aktarımı meydana getirilen deneyde, saniyede 1,02 petabit hızına ulaşıldı. Bu sayı, web hızı olarak ise 1.020.000.000 Mbps’ye denk geliyor.
Japonya’daki hız şimdilik yalnız laboratuvar ortamında kontrol edilmiş olsa bile, fiber optik ağ kullanarak elde edilmiş olduğu için dikkat çekiyor (bildiğiniz suretiyle fiber optik kablolar, günümüzde altyapılarda kullanılmakta). Araştırmacılar, veri aktarım hızındaki yükseltmelerin bu sayede kolayca yapılabileceğini düşünüyor.
1 petabit web hızı aslına bakarsak günümüz teknolojisi için oldukça dudak uçuklatıcı bir sayı. Araştırmacılarına açıklamasına gore, 1,02 PB yardımıyla saniyede 10 milyon kanala 8K gösterim yapmak mümkün. Doğrusu 8K olarak oluşturulan canlı yayınlar, dünyanın dört bir yanında asla kesinti olmadan izlenebilir.
Yeni araştırma web hızı mevzusunda bir üstün dereceli olsa da, araştırmacıların ilk kez petabit hıza ulaştığını göstermiyor. Daha ilkin Intel, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nın 19 gününü Brezilya, Japonya ve ABD’deki internet sayfalarına canlı olarak yayınlamıştı.
5G ve mobilite çözümlerin hızla büyümesiyle beraber, yüksek süratli veri aktarıma gerekseme duyulacak. Bundan dolayı da netin daha süratli olması, birbirine bağlanacak olan cihazların geleceğine ışık tutuyor. Araştırmada, “Bu netice, yeni bant genişliği servislerini destekleyebilen kontakt sistemlerine destek olacak” denildi.
Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin!
[ad_2]
Kaynak: teknolojipusulasi.com