[ad_1]
Dünya Sıhhat Örgütü, birçok ülkede yayılan maymun çiçeği virüsünün yeni bir salgına dönüşmesinin beklenmediğini deklare etti.
Koronavirüs salgınından kurtulmak suretiyle olan dünya, maymun çiçeği virüsü paniğine tutuldu.
Virüse ilişkin son gelişmelere dair çevrimiçi seminerde konuşan Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği uzmanı Dr. Rosamund Lewis, son duruma ilişkin informasyon verdi.
“Çoğunluk eşcinsel ilişki sonucu virüse yakalandı”
Lewis, şimdiye kadar tespit edilen vakaların büyük çoğunluğunun eşcinsel ilişki sonucu virüse yakalandığı bilgisini paylaştı.
Lewis, maymun çiçeği taşıyan her hastanın cildinde büyük kabarcıklar bulunmadığı uyarısını yaparak, “Mevcut vakaların büyük çoğunluğunda genital bölgede yoğunlaşmış ve gözle görülmesi olanaksız kabarcıklar tespit edildi. Bu görünmez fakat bulaşıcı kabarcıklar vücutta 2 ile 4 hafta içinde kalabilir.” açıklamasını yapmış oldu.
Bu vakalarda virüsün cinsel ilişki yada yakın temas yöntemiyle bulaşıp bulaşmadığının hemen hemen netleşmediğini belirten Lewis, “Bundan ilkin yeterince fark edilemeyen bir bulaşma biçiminde artış var benzer biçimde görünüyor.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.
“Yeni bir salgına dönüşmesi beklenmiyor”
Lewis, “Bu vakaların yeni bir salgına dönüşmesi beklenmiyor fakat hastalığa dair birçok bilinmeyen şey var. Virüsün iyi mi yayıldığının yanı sıra çiçek hastalığına karşı sürü bağışıklığı programlarının on seneler ilkin durdurulmasının da şimdiki yayılımı hızlandırıp hızlandırmadığından güvenilir değiliz.” dedi.
Dünyada toplam 257 olay bulunuyor
DSÖ’den dün meydana getirilen açıklamada 26 Mayıs itibarıyla 23 ülkeden raporlanan maymun çiçeği vakalarının 257’sinin doğrulandığı, 120 şüpheli vakanın ise incelenmiş olduğu bildirilmişti.
AA’nın haberine bakılırsa Afrika’da keşfedilen ve belirli aralıklarla kıtanın dışına çıkan maymun çiçeği virüsü, son olarak 6 Mayıs’ta İngiltere’de görülmüş, ilerleyen günlerde Avrupa ülkelerine yayılmıştı.
Uzmanlar 10 soruda deklare etti: Maymun çiçeği nedir, ne değildir – Haberi için tıklayınız –
[ad_2]
Kaynak: webhane.com