[ad_1]
Sivas’ta hemşire adayları, yüksek gerçeklikli simülatör hasta maketi üstünde uygulamalı ders görerek, meslek hayatına hazırlanıyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sıhhat Bilimleri Fakültesinde, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Biriminin desteğiyle hayata geçirilen simülatör laboratuvarı, hemşirelik kısmı öğrencilerinin meslek hayatlarına başlamadan ilkin uyum süreçlerini destekliyor.
Yüksek gerçeklikli simülatör ile sıhhat sektörüne hazırlanıyorlar
İçindeki tıbbi cihazlar ile hastane ortamını aratmayan laboratuvarda, yüksek gerçeklikli simülatör hasta maketi üstünde uygulamalı ders gören öğrenciler, sıhhat sektörüne tecrübe kazanarak hazırlanıyor.
Sıhhat Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, öğrencilerin hemşirelik becerilerini, anlayışını, tutumlarını ve davranışlarını eksiksiz geliştirmesinde uygulamalı eğitimlerin dirimsel ehemmiyet taşıdığını söylemiş oldu.
Yüksek gerçeklikli simülatörlerin, son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyada hemşirelik eğitiminde daha çok kullanılmaya başlandığını vurgulayan Aydın, “Bu uygulama gördüğünüz şeklinde hastane ortamına fazlaca benziyor. Hasta ünitesine birebir uyumlu laboratuvarımız, öğrencilerimizin gerçek ortama uyumunu desteklemeyi hedefleyen bir organizasyona haiz.” dedi.
Gerçek hastaların tıbbi emarelerini yansıtıyor
Aydın, laboratuvardaki simülatör hasta maketinin ise gerçek hastaların tıbbi emarelerini yansıttığını söylemiş oldu.
Bir sıhhat görevlisinin başka bir odadan simülatördeki ses teknolojisine bağlanarak hemşirelerle diyalog kurarak, senaryo gereği şikayetlerini dile getirebildiğine dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:
“Yüksek gerçeklikli simülatörler bizimle devamlı etkileşim halinde oluyor. Simülatörde gerçek solunum, kalp ve bağırsak seslerini duyabiliriz. Hastaların nabızlarını, kalp atımlarını değerlendirebilir ve bunu bir monitöre yansıtabiliriz. Ekran üstünde düzgüsel olan olmayan durumları değerlendirme ve bu tarz şeyleri çözümleme etme imkanımız var. Ek olarak bir senaryo, hasta öyküsü oluşturabiliriz. Hasta öyküsü içinde öğrencilerimizin öğrenmesini istediğimiz becerileri fazlaca güzel organize ederek uygulamada bunların hayata geçmelerini sağlayabiliriz.”
Öğrencilerin, simülatör üstünde istedikleri kadar uygulama yapabildiklerini özetleyen Aydın, bu sayede gerçek uygulama ortamı olan hastanelerde daha donanımlı ve tecrübeli olarak göreve başlayabileceklerini belirtti.
“Hastada hata yapma olasılığımızı azaltıyor”
AA’nın haberine nazaran, hemşirelik kısmı 4. derslik talebesi Göksu Oktay ise mesleklerinin hata kaldırmadığına vurgu yaparak, “Simülatör, hastada hata yapma olasılığımızı azaltıyor şu sebeple her türlü uygulamayı burada evvelinde deneyebiliyoruz. Hastalara iyi mi yaklaşabileceğimizi ya da hastaların bizlere iyi mi tepki verebileceğini simülasyon yardımıyla deneyimleyebiliyoruz. Monitörümüzden de emareleri takip edebilip, kayıt altına alabiliyoruz. Buradaki çalışmalarımız ileride gerçek bir hasta üstünde hata yapmamızı engelleyecek.” diye konuştu.
Hastanede gerçek hastalarla karşılaşmadan ilkin simülatör yardımıyla hastadaki emareleri ve uygulanan tedavileri gözlemleyebildiklerini aktaran hemşirelik kısmı 4’üncü derslik talebesi Ebrar Fidan da mesleğe avantajlı başlayacaklarına inandığını dile getirdi.
[ad_2]
Kaynak: webhane.com