[ad_1]
Bakan Dönmez, Karadeniz’deki doğalgazı karaya taşıyacak boruların deniz altına döşenmesi için ilk kaynağın temmuz ayında yapılacağını bildirdi.
Karadeniz’de keşfi meydana getirilen 540 milyar metreküplük doğalgazın çıkartılma emek harcamaları devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası’ndaki gazın deniz altına döşenerek borularla karaya çıkartılması için hazırlıklar başladı.
Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 5. Türkiye Enerji ve Organik Kaynaklar Zirvesi’nde konuştu.
“Petrol ve doğalgaz arama emek harcamaları devam ediyor”
Dönmez burada, petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının devam ettiğini ve 4’üncü sondaj gemisinin 2 ay sonrasında ilk sondajı için demir alacağını söylemiş oldu.
“Karadeniz’de keşfedilen gaz 2023’te kullanılacak”
Bakan Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen gazın 2023’te kullanılacağını söylemiş oldu ve gaz akış testlerinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.
Fatih Dönmez: Temmuzda Karadeniz’de deniz altına ilk borular döşenecek VİDEO
“Borular 2 bin 200 metre su derinliğinden geçecek”
Bakan Fatih Dönmez, “(Karadeniz’de) Temmuzda boruların deniz altına döşenmesi için ilk deposu yapacağız. Borular 2 bin 200 metre su derinliğinden geçecek.” ifadelerini kullandı.
170 kilometrelik boru hattı
Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için 170 kilometrelik mesafeye boru hattı döşeneceği daha ilkin duyurulmuştu.
“Gelecek yıl yurttaşlarımız Karadeniz gazıyla buluşacak”
Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküplük Karadeniz gazının 2023 senesinde milletimizle buluşması için masa başlangıcında ve sahada hummalı bir emek verme yürüttüklerini belirten Bakanı Fatih Dönmez, “Ben de bizzat her ay sahaya giderek projemizi yerinde ekibimizle inceliyorum. Yarın da Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay ile Filyos’ta olacağız. Sahadaki son gelişimleri Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile beraber yerinde inceleyeceğiz. Şu ana kadar her şey belirlediğimiz takvim çerçevesinde aşama kaydediyor. İnşallah gelecek yıl yurttaşlarımız Karadeniz gazıyla buluşacak. Karadeniz gazını mutfağında kullanacak. Geçtiğimiz aylarda tedarikine başladığımız su altı borularının temininde son aşamadayız. İnşallah gelecek ay benzer biçimde en geç tüm borular Filyos’a inmiş olacak. Lüzumlu kontrolleri yaptıktan sonrasında Temmuz’da da boruların deniz altına döşenmesi için ilk deposu vurmuş olacağız inşallah. Borular 2 bin 200 metre su derinliğinden geçecek ve toplamda da 170 kilometre uzunluğunda olacak. Türkali-1 ve Türkali-2 kuyularındaki akış testlerini tamamladık. Türkali-1’de günlük 1,7 milyon metreküp, Türkali-2’de günlük 2,6 milyon metreküplük gaz akışını yakaladık. Testlerimiz sonucu kuyu başına günlük averaj 3 milyon metreküpe kadar çıkabileceğimizi gördük.” şeklinde konuştu.
“Dördüncü sondaj gemimiz şu an Mersin Taşucu’na demirlemiş durumda”
Tüm planlamalarımızı ile yerli gazımızı 2023’ün ilk çeyreğine yetiştirecek şekilde yaptıklarını belirten Bakan Dönmez, “3 gemimizle sürdürdüğümüz sondaj çalışmalarımıza geçtiğimiz hafta yeni bir vapur daha eklendi. Dördüncü sondaj gemimiz şu an Mersin Taşucu’na demirlemiş durumda. Burada 2 aylık bir bakım süreci olacak. Ve arkasından ilk sondajı için demir alacak. Petrol ve doğalgazda hem artan talep hem de yükselen fiyatlar, maliyetler üstünde yukarı yönlü bir baskı oluşturuyor. Pandemi sonrası yaşanmış olan süratli toparlanmaya ilaveten küresel çapta yaşanmış olan kuraklık ve Rusya-Ukrayna savaşı da doğalgaza olan talebin sıçramasına niçin oldu. Bugün internasyonal piyasalarda referans fiyat olarak gösterilen TFF Dutch’da doğalgaz fiyatı bu senenin ilk 5 ayında averaj 1.222 dolar seviyelerinde gerçekleşti. 2021 averajı ise 483 dolardı. Kısaca geçen seneye gore şu an iki kattan daha çok bir artış söz mevzusu. Uzmanlar, fiyatların gelecek yıl da yükseleceği yönünde projeksiyonlar hayata geçirmeye başladı.” ifadelerini kullandı.
[ad_2]
Kaynak: webhane.com