Volvo Cars, iklim değişikliğiyle savaşım mevzusunda liderliğine yakışan bir halde SteelZero (Sıfır Çelik) girişimine katılan ilk otomobil üreticisi oldu. SteelZero girişimi, fosil içermeyen çelik kullanımını artırmayı ve küresel çelik endüstrisinde karbon yansız bir yapıya geçişi hızlandırmayı amaçlıyor.
Volvo Cars, SteelZero’ya kaydolarak 2030 yılına kadar katı CO2 bazlı çelik tedariğiyle ilgili lüzumlu eylemleri yerine getirmeyi taahhüt ediyor (bkz. Editörlere Notlar). Buna bakılırsa, 2050 yılına kadar, firmanın tedarik etmiş olduğu tüm çelik, net zero çelik olacak. Bu hedef, firmanın en geç 2040 yılı itibariyle iklim yansız şirket olma hedefiyle de uyum gösteriyor.
Çelik kullanımı, arabaların ürettiği karbonun yüzde 33’üne denk geliyor!
Çelik üretimi, otomotiv endüstrisi için mühim bir CO2 emisyon deposu; 2021 yılı verilerine bakılırsa, yeni bir Volvo otomobilin üretim sürecinde ortaya çıkan tüm emisyon gazlarının averaj yüzde 33’ünü çelik oluşturuyor. Küresel boyutta bakarsak, tüm sera gazı emisyonlarının ortalama yüzde 7’sinin de gene çelik üretiminden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Volvo Cars Satın Almadan Görevli Genel Müdür Yardımcısı Kerstin Enochsson, “Çelik üretimine sürdürülebilir bir bakış açısıyla yaklaşmak, bir tek çevre için değil, bununla beraber gelecekteki iklim risklerine ve düzenlemelere maruz kalmamızı sınırladığı için de mühim. SteelZero girişimine katılmaktan ve çelik endüstrisini dönüştürme hedeflerine destek vermekten kıvanç duyuyoruz. Görevli bir halde tedarik edilen düşük ve sıfır karbonlu çelik talebimizi duyurarak, sektördeki arzı artırmaya destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.
Climate Group Sanayi Başkanı Jen Carson ise şunları söylemiş oldu: “Volvo Cars’ın SteelZero’ya iştirak etmesi, otomotiv endüstrisi için oldukça mühim bir adım. Bu gelişme, düşük emisyonlu, net zero çelik için küresel talepte mühim bir yön değişikliği olacağını gösteriyor. Sektör, çeliğin net sıfıra geçişini yönlendirmede merkezi bir rol oynuyor. Bu gelişme yardımıyla, internasyonal alanda karbondan arındırılmış bir çelik pazarı oluşabilir, sektör kendi net sıfır hedeflerine ulaşabilir ve iklim gündemine hakikaten uyumlu bir ürün sunulması sağlanabilir” dedi.
Volvo Cars’ın dahil olacağı SteelZero girişimi, Climate Group tarafınca, çelik endüstrisi çapında bir standartizasyon ve sertifikasyon kuruluşu olan ResponsibleSteel ile ortaklaşa başlatıldı. Volvo Cars, ResponsibleSteel vasıtasıyla çelik tedarik zinciri ve ilgili sürdürülebilirlik referansları hakkında güvenilir, üçüncü taraflarca doğrulanmış ve denetlenmiş bilgilere erişim imkanı bulacak. Şirket, böylece çeliğin görevli bir halde tedarik edilmesini sağlayacak.
ResponsibleSteel, CO2 emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, çelik tedarik zincirindeki işgücü ve insan haklarının savunulması, mahalli topluluklarla etkileşim, su kullanımı ve biyolojik çeşitlilik tesiri benzer biçimde öteki mühim mevzulara da odaklanıyor.
SteelZero imzası, Volvo Cars’ın otomobil üretiminde en yoğun CO2 emisyonu kaynaklarından birine karşı almış olduğu son olarak girişimidir. Şirket geçen yıl İsveçli çelik üreticisi SSAB ile bir ortaklık yaptığını duyurmuştu. Bu ortaklık kapsamında, SSAB’nin HYBRIT girişimi vasıtasıyla, otomotiv endüstrisinde kullanılmak suretiyle fosil içermeyen, yüksek kaliteli çeliğin geliştirilmesi için ortak emek harcamalar yürütülüyor.
Volvo Cars, SSAB ile ve ek olarak fosilsiz çelik geliştirme mevzusunda iddialı bir proje olan HYBRIT ile çalışan ilk otomobil üreticisi oldu. HYBRIT, geleneksel olarak demir cevheri bazlı çelik üretimi için gereksinim duyulan koklaşabilir taş kömürünü fosilsiz elektrik ve hidrojenle değiştirmeyi hedefliyor. Netice olarak, neredeyse asla karbon ayak izi olmayan, dünyanın ilk fosilsiz çelik üretim teknolojisine ulaşılması planlanıyor.
Volvo Cars’ın iklim fiil planı, otomobil endüstrisindeki en iddialı ve kapsamlı planlardan birini oluşturuyor. Şirket, bu planın bir parçası olarak, 2040 yılına kadar iklim yansız bir şirket olmayı hedefliyor. 2030 yılına kadar bir tek elektrikli otomobiller üretmeyi hedefleyen şirket, gelecek yıllarda tamamen yeni bir elektrikli otomobil ailesini de piyasaya sürmeyi planlıyor.
Şirket, elektrifikasyon planları kapsamında, tedarik zincirindeki karbon emisyonlarını 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltmayı, ek olarak 2018 ile 2025 yılları aralığında otomobil başına yaşam döngüsü karbon ayak izini yüzde 40 indirmeyi hedefliyor.
Şirket, kendi operasyonları kapsamında, 2025 yılına kadar iklim yansız üretime ulaşmayı hedefliyor. Şu anda, Volvo Cars’ın Avrupa’daki tüm fabrikaları yüzde 100 temiz elektrikle çalışıyor, İsveç’teki Torslanda tesisi ise tamamen iklim yansız. Ek olarak, Çin’deki Chengdu ve Daqing tesisleri de iklime zarar vermeyen elektrikle çalışıyor.
Volvo Cars, geçtiğimiz yıl tüm işletmelerinden meydana gelen her bir ton karbon emisyonu için 1.000 SEK’lik bir dahili karbon fiyatı belirledi ve bu işleyişi tüm faaliyetlerinde tatbik eden ilk otomobil üreticisi oldu. Şirket, gelecek yıllarda hükümetlerin daha çok karbon fiyatı uygulayacağını öngördüğü ve ek olarak bunu desteklediği için, bu uygulamayla organizasyonunu geleceğe hazırlamayı ve regülasyonların önünde olmayı amaçlıyor.
Program kapsamında, her otomobil projesi bir “sürdürülebilirlik idrak etme kontrolünden” geçiyor ve otomobilin yaşam döngüsü süresince beklenen her bir ton karbon emisyonu için bir CO2 maliyeti uygulanıyor. Amaç, katı bir karbon fiyatlandırma planı altında bile her modelin karlı olmasını sağlamak, tüm projeyi ve kararları masadaki en sürdürülebilir seçeneğe doğru yönlendirmek.
Kaynak: teknolojipusulasi.com